+386 2 320 58 03 den@den.si

Subvencionirana električna kolesa

Konec maja 2024 je bil objavljen javni poziv za uveljavljane subvencije za nakup električnih koles, ki ga lahko koristijo fizične osebe. 

Subvencija za e-kolesa

Tukaj so na enem mestu zbrana vsa kolesa, ki spadajo v kriterije razpisane subvencije. Izpostavljena je trenutna znižana cena kolesa, na katero dobite še 25 % subvencije. Končno ceno s subvencijo odkrijete, ko kliknete na posamezni produkt.

Na kakšna kolesa se lahko uveljavlja subvencija?

Gre za električna kolesa, ki so namenjena opravljanju daljših poti oziroma dnevnih poti na delo – torej večinoma mestna ali zložljiva e-kolesa, ki so primerna za dnevno mobilnost. Največja trajna nazivna moč mora znašati največ 250 W, oz. hitrosti 25 km/h. S strani proizvajalca morajo biti serijsko opremljen z blatniki in lučmi.

Kdo so upravičenci do subvecije?

Subvencijo lahko dobi vsaka polnoletna fizična oseba, ki ima stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji.

Kaj je namen subvencije?

Subvencije so del ukrepa “brezemisijska vozila ter polninlna in oskrbovalna infrastruktura za ta vozila” v okviru programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe za 2023-2026. Na ministrstvu za okolje želijo spodbuditi rabo koles za dnevne poti.

Kakšna je višina subvencije za e-kolesa?

Subvencija znađa 25 % od maloprodjane cene z vključenim davkom, vendar ne ne več kot 500 €. Maloprodajna cena koles, na katerih se lahko koristi subvencija ne sme presegati 2.500 €. Na Velo smo cene številnih e-koles še dodatno znižali, da lahko popuste koristite skupaj s subvencijo in tako prihranite vse do 1.800 € na posamezna električna kolesa.

Kako lahko koristim subvencijo?

Mi vam kot prodajalci izdamo “Izjavo prodajalca”, ki jo poleg drugih dokumentov potrebujete za uveljavljanje subvencije. Subvencijo mato uveljavljate na spletni strani Borzen d.o.o.: https://borzen.si/sl-si/podpore-za-mobilnost/subvencije-za-nakup-elektricnih-koles

Do kdaj lahko koristim subvencijo?

Javni poziv velja vse do porabe sredstev in deluje po principu; Kdor prej pride, prej melje (v tem primeru odpelje). V skladu za subvencije sta 2 milijona evrov, poskočilo pa je tudi povpraševanje po e-kolesih, zato svetujemo, da si svojega zagotovite čim prej.